Gıda üretim tesislerinde hijyen standartlarını sağlamak amacıyla ilk olarak 1998 yılında İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC) tarafından yayınlanmıştır.
Standart; HACCP Sistemi, Kalite Yönetim Sistemi, Tesis Çevre Standartları, Ürün Kontrolü, Proses Kontrolü ve Personel olmak üzere 6 bölümden oluşmuştur.
BRC Gıda, Dünya çapında gıda tedarikçileri tarafından özellikle de İngiltere perakendecilerine ürün sağlayan kuruluşlar tarafından benimsenmiş olup üreticilerin, marka sahiplerinin ve perakendecilerin yasal yükümlülükleri ve teknik-hijyenik şartları yerine getirmelerine yardımcı olurken son tüketicinin de koruyucusu olmuştur.
BRC Gıda denetimi sonucunda standart şartlarını yerine getiren kuruluşlar 1 yıllık ya da 6 aylık belge almaya hak kazanırlar. İlk girilen tetkik tarihinden 12 ay yada 6 ay geçmeden önce yenileme denetimi alınmalıdır. Sertifika süresini tamamen kuruluşun tetkikte aldığı sertifika derecesi belirler. BRC Food standardında AA, A, B, C ve D olmak üzere 5 tane seviye mevcuttur. AA en yüksek seviye olmakla beraber, AA, A ve B seviyesinde belgelenen kuruluş için sertifika geçerliliği 1 yıl olarak verilmiştir. Diğer seviyelerde bu süre 6 aydır.