Bir önceki makalemden yola çıkarak başlıyorum yazmaya bu sefer. “Ülkemizin gelişmişlik seviyesini artırmak için gençlerimizin lisans ve üzeri eğitimlerini tamamlamaları gerektiği gibi, kalifiye ara eleman açığının da kapatılması önem arz ediyor. Eğitim durumunun öncelikli olmadığı iş kolları da dahil tüm sektörlerde temel bazı konuların çok iyi bilinmesi ve sürekli öğrenmenin sağlanması temel prensiplerimizden biri olmalıdır” demiştim. Tam da ara eleman ihtiyacını karşılayacak bir proje olan UMEM’den bahsedeceğim. UMEM veya diğer bir adıyla Beceri’10 projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir.
Ülkemizde işsizlikle mücadelede başvurulan aktif emek piyasası politikalarından birini de 23 Haziran 2010 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi oluşturmaktadır. Proje’nin temel amacı; Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) mesleki eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve işsizlere mesleki eğitim yoluyla beceri kazandırılarak istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır.
Beceri’10 Proje Ortakları şunlardan oluşuyor:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR),
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) - Erkek Teknik ÖğretimGenel Müdürlüğü (ETÖGM) ,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ)
Bu bağlamda Proje’nin, kamu-özel sektör-üniversite işbirliği ile hayata geçirildiği söylenebilir. Bununla birlikte; İŞKUR tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin farkındalığın arttırılmasını ve mesleki eğitim faaliyetlerinin kalitesinin arttırılarak bu alanda yönetişimin sağlanmasına yönelik bir model önerisi elde edilmesini temin etmek üzere TOBB projede önemli bir rol üstlenmiştir. Ayrıca İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının (İİMEK) etkinliğinin artırılması ve sürdürülebilir bir model önerisi sunulmasıyla, yerel Odaların mesleki eğitim faaliyetlerinin esaslı birer ortağı olarak sürece daha etkin katılımlarının sağlanması da amaçlanmaktadır.
Kurslar, teorik ve pratik eğitim şeklinde iki aşamadan oluşmaktadır. Teorik ve temel uygulama eğitimleri, daha önceden belirlenen ve modernize edilen meslek liselerinde, pratik eğitimler yani staj ise daha evvel talep etmiş olan işyerlerinde gerçekleşmektedir. İŞKUR tarafından; okul eğitimleri için kursiyerlere günlük 20 lira, okul eğitiminden sonraki uygulamalı firma eğitimleri için de günlük 25 lira ödeme yapılması ve ek olarak kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalarının yapılarak, prim giderlerinin ödenmesi ile eğitim maliyetlerinin karşılanması sağlanmaktadır. Eğitim ve staj süresi içerisinde işverenlerin sigorta primleri dahil bir gideri söz konusu olmadığı gibi, işyerine adaptasyonu sağlanmış, yetişmiş sertifikalı işçi istihdam etmenin kolaylığı da cabasıdır.
İşverenler başarılı kursiyerleri istihdam ettikleri taktirde 48 aya kadar ilgili çalışanın sosyal güvenlik primlerinin işveren payı işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Ayrıca, işverenler eğitime alınmasını uygun gördüğü kişileri de İŞKUR’a kayıt yaptırarak projede yer almasını sağlayabileceklerdir.
Genel bilgiyi verdikten sonra hemen size uygulamalı örneğini de vereyim bir gıdacı olarak. İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası, unlu mamul sektöründeki kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için kolları sıvadı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nın destekleriyle UMEM kapsamında “Pastacılık (pasta yardımcısı)” için Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi ve İŞKUR ile ortaklaşa yürütülen eğitim çalışmaları meslek sahibi olmak isteyen herkese açık. Yanınızda çalışan elemanınızın daha iyi yetişmesi veya yeni işe aldığımız elemana mesleği öğretebilmemiz için de önemli bir fırsattır.
Bahsettiğim “Pastacılık (pasta yardımcısı)” Projesi’nde kursiyerler için yurt dışından da ustalar getirip verilen eğitimlerin standartları yükseltilerek, sektöre yöresel bakışın yanı sıra global bakış açısı katılması da hedeflenmekte. Bu şekilde hem kursiyerler ve sektörün ufku açılacak, hem de sertifikalarını alan kursiyerlerin yurtdışında da çalışabilmelerine olanak sağlanacaktır.
Periyodik sürdürülecek eğitimler sektörlerimize can suyu olacak, mesleğin gelişmesine, bugün ve yarın sürdürülebilir kaliteli üretim yapılabilmesine imkan sağlayacaktır. Amaç, ustasından daha ehil yeni bir nesil yetiştirmek, bugün sektörde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısına acil ve kalıcı çözümler bulabilmektir. Gelecek makalelerde de herkesin taşın altına elini koyduğu bu tür Proje paylaşımlarında bulunmak dileğiyle…