BUCA OSB MAHALLESİ 2/20 SOKAK NO:16 BEGOS BUCA/İZMİR
0232 749 00 49 - 0532 673 49 49
KÖŞE YAZILARI
Tarıma Tam Destek
Tarıma Tam Destek
NİLÜFER KARADAL
nilufer.karadal@gmail.com
7 TEMMUZ 2014

Her köşesinde verimli topraklara ve bu topraklarda geniş ürün yelpazesine sahip Anadolu toprakları, tarım açısından Dünya En’leri arasında yer almaktadır. Planlı kalkınma politikaları, insanların önce kendi tükettiklerini üretme yani Tarım ve Hayvancılıktan geçer. Ülkemizde pek çok sektörde olduğu gibi bizim sektörde de son 10 yılda ciddi gelişmeler kaydedildi. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmaya destekler çok başarılı bir şekilde pay edildi.

Bu desteklerden bir tanesi daha sunuldu bize. Tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere; başvuru iş ve işlemleri, destekleme ödemesi kriterleri, desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler ile cezai sorumluluklara ilişkin usul ve esasları kapsayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında tebliği, 04 Temmuz 2014 tarih ve 29050 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlandı.

Tarımsal danışmanlık hizmeti alan her tarımsal işletme için, hizmet aldığı kişi veya kuruluşlara 600 lira tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ödemesi yapılacak. Söz konusu destekten faydalanmak isteyen kişi ve kuruluşlar, 50 gün içerisinde gerekli belgeler ile birlikte, tarımsal danışmanlık hizmet bürosunun bulunduğu yerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne, İlçe Müdürlüğü bulunmayan yerlerde İl Müdürlüğüne başvuracaklar.

Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan, üretici örgütü, ziraat odası, tarımsal danışmanlık vakfı, tarımsal danışmanlık şirketi, tarımsal danışmanlık derneği ve bunların şubeleri de dahil olmak üzere bünyelerinde çalıştırdıkları en fazla 8 tarım danışmanı için de bu destekleme ödemesi verilecek. Her tarımsal işletme için yıllık 600 liralık ödeme, 400 ve 200 liralık iki dilim halinde Bakanlıkça belirlenen tarihlerde ödenecek.

Destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti satın alacak tarımsal işletmelerin sağlamak zorunda olduğu koşullar belirlendi. Bu işletmelerin, çiftçi kayıt sistemine, hayvan kayıt sistemine veya örtü altı kayıt sistemine, su ürünleri kayıt sistemine, arıcılık kayıt sistemine, koyun-keçi kayıt sistemine, organik tarım bilgi sistemine kayıtlı olması gerekecek

Tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelerin örtü altında en az üç dekar, bağ-bahçede en az on dekar alanda üretim yapması gerekiyor. Tarla ziraatında ise, kuruda en az yüz dekar veya yarısından fazlası kuru olmak kaydıyla kuru ve sulu toplam en az yüz dekar, suluda en az elli dekar alanda üretim yapma kriterlerinden en az birinin sağlanması şartı aranacak.

Hayvancılıkda; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az 10'u sağmal olmak kaydıyla en az 20 büyük baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az 50 baş sığır; küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 küçükbaş hayvana sahip olmak; arıcılıkta en az 50 adet arı kolonisine sahip olmak; su ürünlerinde üretim tesisine sahip olmak; kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde yumurta üretiminde 5 bin, et üretiminde 10 bin adet ve üzeri kapasitede yetiştiricilik yapmak gerekecek.

Sektöre nefes aldıracak ve donanım katacak bu destek programının hayırlara vesile olmasını dilerim. Mesleğini çok seven bir gıda mühendisi olarak en büyük hedefim; Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta Dünya Lideri olan bir Türkiye... Bizler ve Bakanlığımız bunun için elimizi taşın altına çoktan koyduk…

DİĞER KÖŞE YAZILARI