BUCA OSB MAHALLESİ 2/20 SOKAK NO:16 BEGOS BUCA/İZMİR
0232 749 00 49 - 0532 673 49 49
KÖŞE YAZILARI
Hijyen Eğitimi
Hijyen Eğitimi
NİLÜFER KARADAL
nilufer.karadal@gmail.com
20 MAYIS 2014

Her konuda, her sektörde eğitim şart diyerek selamlıyorum sizleri. Ülkemizin gelişmişlik seviyesini artırmak için gençlerimizin lisans ve üzeri eğitimlerini tamamlamaları gerektiği gibi, kalifiye ara eleman açığının da kapatılması önem arz ediyor. Eğitim durumunun önemli olmadığı iş kolları da dahil tüm sektörlerde temel bazı konuların çok iyi bilinmesi ve sürekli öğrenmenin sağlanması temel prensiplerimizden olmalıdır.

Hijyen eğitimi ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı birlikte bir adım attılar. 05 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de Hijyen Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı. Bu Yönetmelik, 24 Nisan 1930 tarihli Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 127 nci maddesine dayanılarak hazırlandı.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliğinin amacı; gıda üretim ve perakende satış iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı ve doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Söz konusu değişiklik ile  Hijyen Eğitimi alınması zorunlu hale getirilmiştir. Bu çerçevede hazırlanan Hijyen Eğitimleri, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olup, yönetmelik gereği eğitim alması zorunlu kişilerin bulundukları yerde Halk Eğitim Merkezlerine ve Meslek Eğitim Merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının Hijyen Eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almak zorundadır.

Kimler Hijyen Eğitimi Alacak?

Gıda üretim ve perakende satış iş yerleri; ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkânlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerleri

İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.

Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.

Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.

Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.

Eğitimlerin İçerikleri

Hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde eğitim içerikleri belirlenir. Eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda görülen başka etkenler ve konular da yer alabilir. Eğitimler en az 8 saat olmalıdır.

Çalışmaya engel teşkil eden hastalıklar

Aşağıda belirtilen hastalıkları bulunanlar iyileşme hâlini/bulaştırıcılığın olmadığını raporla belgeleyene kadar bu yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde çalışamaz ve çalıştırılamazlar:

Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar.

Vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar.

30/5/2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliğinde yer alan, hijyen ilkelerine uyulmadığı durumlarda halk sağlığı açısından problem oluşturabilecek hastalığı bulunanlar.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin geçici 1’nci maddesine göre yönetmelik kapsamında bulunan işletmelerin, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl (5 Temmuz 2014) içinde eğitimleri tamamlaması zorunludur. Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare, bu yönetmelikte belirtilen iş yerlerinin, yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini denetleyecektir.

Hijyen Eğitimleri ile özet bilgiyi sizlere aktarmaya çalıştım. Şimdi sıra  firmalarımızda… Bu eğitimleri alarak görevlerini tamamlamaları için Temmuz ayına kadar süreleri var. Hijyenik koşullarda ürün/hizmet sunmak da şart, eğitimlerle kendimizi geliştirmek de şart. Kısacası 2023 Türkiye’sinde daha kaliteli bir hayat için EĞİTİM ŞART…

DİĞER KÖŞE YAZILARI