BUCA OSB MAHALLESİ 2/20 SOKAK NO:16 BEGOS BUCA/İZMİR
0232 749 00 49 - 0532 673 49 49
KÖŞE YAZILARI
Gıda Duyarlılık Testi
Gıda Duyarlılık Testi
NİLÜFER KARADAL
nilufer.karadal@gmail.com
4 ŞUBAT 2014

Sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemini sürekli vurguluyorum yazılarımda. Bu yazıda gıdaların vücudumuzda farklı işlevleri olabileceğinden bahsedeceğim. Özellikle kış aylarında bitkinlik ve halsizlik gibi şikâyetlerimiz artar. Sağlıklı beslendiğimizi düşünsek de nedenini çözemeyebiliriz. Bu duruma, pek çoğumuzun bilmediği besin intoleransyonu sebep olabilir.

Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz ve tükettiğimiz birçok besin vücudumuzda olumsuz etkiler yaratıyorsa ne yapmalıyız? Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz  peynir veya yoğurt doğru olarak  sindirilemezse vücudumuz bu peynirin içindeki proteinlere karşı bağışıklık gösterir. Bu olumsuz etki "Gıda Duyarlılığı" olarak adlandırılır.  Kilo alırız, birçok kronik rahatsızlığa yol açacak etkiler ortaya çıkar.

Gıda duyarlılığı, gıda alerjisi gibi hayatı tehdit edici olmamasına karşın, bireylerin normal ve sağlıklı bir hayat yaşamalarına belirgin şekilde engel olabilir. İngiliz Alerji Vakfı’nın tahminine göre Avrupa ve Amerika’da toplumun %45’i gıda duyarlılığına bağlı sağlık sorunları yaşamaktadır. Bağışıklık sisteminin gıdalara farklı tepkiler vermesinden oluşan enflamasyon, farklı hastalıklara neden olabilir.

Gıda Alerjisi ile Gıda Duyarlılığı aynı şey değildir

Gıda duyarlılığı ile gıda alerjisi karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi  az kişide görülür ve kısa bir süre içinde öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Örneğin fıstığa veya herhangi bir deniz mahsullüne gıda alerjileri olan kişiler 30 dakika ile 1 saat arası kısa bir sürede anaflaktik şoka girerek nefes bile alamaz duruma gelebilirler. Gıda duyarlılığının aksine gıda alerjisi  tamamen bir kısa dönem bağışıklık sistemi reaksiyonu olarak tanımlanır.

Gıda duyarlılığı, gıda alerjisinden daha sıklıkla görülür. Temelde bir gıda ürününe veya gıda katkısına gösterilen normal dışı reaksiyondur ve kesinlikle kısa dönem bağışıklık cevabı içermez. Bu yüzden gıda duyarlılığında yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi gecikmeli olarak birkaç saat ya da gün arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, bir kaç saat veya bir kaç gün içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu tahmin etse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur.

Örneğin sabah yumurta yemiş ve sonra geceye kadar iki öğün farklı gıdalar almış biri, yatmadan önce ortaya çıkacak bir bağırsak sorununu, sabah yemiş olduğu yumurtanın içindeki proteine bağlayamaz. Gıda duyarlılığınızın olması, belirli gıda bileşenlerine karşı vücudunuzda ters bir reaksiyon oluşacağı anlamına gelir. Bu durum, bağışıklık sistemi ile direk ilintili değildir. Bu bağlamda gıda duyarlılığı gıda alerjisinden çok farklıdır.

Duyarlılığımız olan gıdaları tükettiğimizde, vücudumuz bu gıdaları bakteri veya virüs gibi yabancı bir madde olarak algılar ve savunma mekanizmamız devreye girer. Bağışıklık sistemi antikor üretmeye başlar. Parmaktan alınan iki damla kan ile, 221 farklı besinin intoleransına bakan “Gıda Duyarlılığı Testi” şu problemlere çözüm bulabilmeyi sağlar: Kilo problemleri, migren, kronik yorgunluk, baş ağrısı, obezite, şişkinlik, ürtiker, gastrit, uykusuzluk, ödem, astım, depresyon, diyare, anksiyete, malabsorpsiyon, kaşıntılı cilt sorunları, kistik fibrozis, bağırsak sendromu, bronşit, hiperaktivite, kabızlık, uyku bozuklukları, fibromiyalaji, yatak ıslatma, bağırsak hastalığı, artrit, çölyak hastalığı, ishal...

Gıda Duyarlılığı Testi bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş 2 yaş üzeri çocuklara ve bağışıklık sistemiyle ilişkili medikal bir sağlık sorunu bulunmayan tüm yetişkinlere uygulanabilir. Gebelik ve doğumdan 6 ay sonrasına kadar olan dönemde uygulanması, sonucun doğruluğunu etkileyebileceğinden önerilmez.

Rapor sonuçları tamamıyla sayısal verilere göre hazırlandığı için, intoleranslı gıda şiddetleri ölçülebilir. Bu nedenle de intoleransın zaman içerisinde takibi yapılabilir. Testte çıkan intoleranslı gıdalardan uzak durmaya başladıktan tam 2 hafta sonra, şikâyetçi olunan rahatsızlıkların azaldığı görülmüştür.  6 hafta sonra rahatsızlıklar tamamen ortadan kalkmıştır. Bu sonuçları, Gıda Duyarlılığı Testi yaptıran 5000 kişi üzerinde yapılan çalışmalar kanıtlamıştır.

Halk arasında çok bilinmeyen bir konu üzerine aydınlatmaya çalıştım sizleri. Son cümlemi de şöyle tamamlamak istiyorum: Her daim sağlık, sağlık için doğru beslenme…

DİĞER KÖŞE YAZILARI