Bir gıda mühendisi olarak öğrencilik yıllarımdan beri hayalini kurduğum bir projenin gerçekleşmesinin mutluluğunu duyarak selamlıyorum sizleri bu sefer. İzmir’in kızı olarak; “Fuarlar Kenti İzmir”i daha fazla sektöre hitap eden uluslararası fuarlarla zenginleştirmek ve “Gıda ve Tarımın Başkenti İzmir” teması ile birleştirerek İzmir’e “Gıda Fuarı” kazandırmak gerekliliğinden hep bahsetmiştim. Dört yıldır hazırlıkları sürdürülen İzmir’in yeni bebeği FOODEX, Gençiz Fuarcılık öncülüğünde gıda sektörüne merhaba dedi.
FOODEX 2014 İzmir Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı 23-26 Ekim 2014 tarihleri arasında sektör profesyonellerini buluşturmak üzere İzmir Kültürpark 2 ve 3 nolu sergi salonlarında kapılarını açtı.
Katılımcılar, stantlarında süt ve süt ürünleri, un ve unlu mamuller, yumurta, su, çay, kahve ürünleri, şeker, şekerleme, sirke, turşu, tahin, pekmez, reçel, bal, helva, bakliyat, baharat, sucuk, yöresel ürünler, meyve suyu ve meyve suyu konsantre ürünleri, paketlenmiş ve hazır gıdalar başta olmak üzere pek çok ürün ve hizmetlerini sergiledi. Benim favorim ise Kecheese’in ürettiği keçi peyniri döneri oldu.
Katılımcılar, stantlarında sadece ürün tanıtımıyla kalmadılar. FOODEX’te, 1'inci gün “Bilinçli Gıda Tüketimi” konulu panel, 2'nci gün “Türkiye - İran Gıda, Gıda Teknolojileri ve Doğal Ürünler İş Geliştirme Semineri”, 3'üncü gün “Süt ve Süt Teknolojileri Sempozyumu” gibi önemli etkinlikler düzenlendi. “Genç Aşçılar” gibi her gün ayrı ekiplerle düzenlenen “Yemek Yarışmaları” fuara renk kattı. Benim en beğendiğim etkinlik ilk gün yapılan "Genç Aşçılar" yarışmasıydı. Yarışmacılarımız ise Anadolu Down Sendromu Derneği, Sevgi Tohumları Eğitim Okulu Down Sendromlu öğrencileriydi… Sosyal sorumluluk adına down sendromlu öğrencilere büyük motivasyon kaynağı olan yarışmada, onların mutluluğu görülmeye değerdi. Simge ve Gizem’in yemek yapma çabaları ve yüzlerindeki gülümseme benim için paha biçilmezdi.
Hedef pazar olarak seçilen İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen, Ürdün, Filistin, Mısır, Cezayir, Tunus, İsrail, Gana, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Fildişi Sahili’nden gelen sektör profesyonellerinin sayısı oldukça yüksekdi. Yurt içi ve yurt dışı ticari işbirlikleri yapılabilmesi ve gıda ihracatını artırmak için oldukça iyi bir organizasyon olduğunu düşünüyorum.
Dünyada gıda inovasyonu konusunda en büyük fuar kabul edilen Paris SIAL Gıda, İçecek, Gıda Ekipmanları, Teknoloji ve Hizmetleri Fuarı da 18-23 Ekim 2014 tarihlerinde 6 bin katılımcı firma, 200 ayrı ülkeden 160 bin profesyonel ziyaretçi ile Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti. FOODEX’in de önümüzdeki yıllarda böyle uluslararası platformda adından söz ettiren bir fuar olmasını diliyorum.
Gıda sektörünü hak ettiği yere ulaştıracak, üretim ve pazarlama gücünü ortaya koyacak ciddi tanıtım çalışmalarını, gıda başkentlerinden biri olan İzmir’de gerçekleştirdi bu proje. FOODEX İzmir Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı organizasyonunda emeği geçen başta Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer ve ekibine, ayrıca destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürler...