BUCA OSB MAHALLESİ 2/20 SOKAK NO:16 BEGOS BUCA/İZMİR
0232 749 00 49 - 0532 673 49 49
KÖŞE YAZILARI
Okul Sütü
Okul Sütü
NİLÜFER KARADAL
nilufer.karadal@gmail.com
25 EYLÜL 2013

2013-2014 eğitim ve öğretim yılı geçen hafta başladı. Buradan tüm öğrencilerimize başarılar dilemek istiyorum. Gelecek nesillerin başarılı olmasının temelinde kaliteli eğitim ve sağlıklı beslenme olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı beslenmeye katkısı olan ‘Okul Sütü Programı’ndan bahsetmek istiyorum sizlere.

Okul Sütü Programı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilk olarak 2011-2012 eğitim ve öğretim yılının 2’nci döneminde başladı. Haftada 5 gün boyunca okullarda 200 ml’lik dayanıklı süt dağıtımı yapıldı.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılı 2’nci döneminde de devam eden Okul Sütü Programında anasınıfı, ilkokul ve özel okullar dahil 30 binden fazla okulda, 6 milyonu aşkın öğrenciye,  pazartesi, çarşamba ve cuma günleri toplamda 60 bin ton süt dağıtıldı.

2013-2014 eğitim ve öğretim yılı için 19 Eylül 2013 tarihinde Resmi Gazetede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği yayınlandı. Bu Tebliğin amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan Okul Sütü Programı kapsamında öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamaktır.

2013-2014 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günleri 200 ml ambalajlı, dayanıklı içme sütü dağıtılacaktır. Özel öğretim kurumları Okul Sütü Programı'na eşdeğer süt veya süt ürünü tüketilmesini sağlamaları halinde, velinin isteği esas alınarak kurum yönetiminin kararı doğrultusunda program kapsamı dışında tutulabilecekler

Okul idareleri tarafından öğrenci velilerine ‘OKUL SÜTÜ DAĞITIMI İZİN FORMU’ imzalatıldıktan sonra, öğrenciye süt dağıtımı sağlanmaktadır. Ayrıca ‘SÜT İÇİLMESİ SONRASI OLUŞAN ŞİKAYET FORMU’ ile belirlenen aksaklıklar kayıt altına alınacaktır. Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimleri tarafından Program dışında tutulacaklar.

Daha önceki yıllarda da olduğu gibi Programın koordinasyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yapılacak. Dağıtılacak okul sütlerinin üretiminden tüketimine kadarki aşamalarında, Türk gıda mevzuatı ile ihale teknik şartnamesine uygunluğunun denetimi ise İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gerçekleştirilecek. Programın uygulanacağı okullar Millî Eğitim Bakanlığı'nca belirlenecek. Program uygulama döneminde öğrencilerin süt tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklere ve uzun dönemde gelişmelerine ilişkin çalışmaların yapılması, incelenmesi ve sonuçların Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılmasından Sağlık Bakanlığı sorumlu olacak.

Üretim yapılan illerde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince üretim takip edilerek resmi kontrol görevlisi tarafından her parti üründen:

Teknik Şartname ve Gıda Mevzuatına uygun analizi yapılmak üzere numune alınacak,

Uygun olan partilere ait analiz sonuçlarını, dağıtımı yapılacak İl Müdürlüğüne verilmek üzere onaylı suretleri yüklenicilere teslim edilecek,

Analiz sonuçları mevzuata uyun olmayan ürünlerle ilgili olarak 5996 sayılı Kanun gereği yasal işlem yapılacak,

Üretim Yapılan İllerde sterilite kontrolü ve süt yağı analizlerinin zorunlu olarak yapılmasını sağlanacak,

Resmi Kontrol Görevlisinin gerek gördüğü durumlarda sterilite ve yağ analizleri dışında diğer analizleri yapılacaktır.

Dağıtımı yapılacak olan okul sütü ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışması ile belirlenecektir. Bu arada bir dipnot düşmek istiyorum. Geçen yıl ambalajımızda sadece EXPO 2020 logosu vardı. ‘Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık’ temasıyla EXPO 2020, Okul Sütü Programında sadece bir logo olarak kalmamış. Amacın sağlık olarak vurgulanması isabetli olmuş. Bu vasıta ile tüm Türkiye’nin öğrendiği, yakında aday şehir statüsünden çıkarak EXPO 2020’yi alması beklenen “Dünya Şehri” İzmir için de güzel bir jest olmuş.

Bu noktada artık konumuza geri dönelim. Besin değeri yüksek bir gıda maddesi olan sütün çocuklarımız için büyük bir önem arz ettiğini hatırlatmak istiyorum. Hatta okula başlamadan önce çok küçük yaşlardan itibaren düzenli süt tüketme alışkanlığı kazandırılmasının önemini de belirtmek istiyorum. Okul Sütü Programı’nın tüm mimarlarına gönülden teşekkürler. Sizlere de eğitim ve öğretim hayatınızda tekrar başarılar dilerim çocuklar. Ve sloganımızla noktayı koymak istiyorum: SAĞLIKLI BÜYÜME VE GELİŞME İÇİN SÜT İÇİN

DİĞER KÖŞE YAZILARI