BUCA OSB MAHALLESİ 2/20 SOKAK NO:16 BEGOS BUCA/İZMİR
0232 749 00 49 - 0532 673 49 49
KÖŞE YAZILARI
Helal Gıda Sertifikası Nedir ?
Helal Gıda Sertifikası Nedir ?
NİLÜFER KARADAL
nilufer.karadal@gmail.com
13 MAYIS 2013

​Helal Gıda kavramı, uluslararası The Codex Alimentarius Komisyonu dokümanlarında “İslami kurallar doğrultusunda izin verilen gıda” anlamında yer almaktadır. Helal Gıda şöyle tanımlanıyor: “İslami kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen, bu unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlanan, işlenen, taşınan ve depolanan ve bu durumların dışında üretilen herhangi bir gıda ile hazırlama,işleme, taşıma ve depolama aşamasında direkt temasta olmayan ürün.”
​Helal Gıda konusundaki hassasiyetler çerçevesinde, çok büyük bir ekonomik hacme doğrudan tesiri olabilecek, İslam Ülkeleri arasında ortak bir Helal Gıda Standardı oluşturma çalışmaları, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) şemsiyesi altında yürütülmüştür. Bu çalışmalar neticesinde İİT üyesi ülkelerinin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisinin incelemeleri sonucu 3 adet Helal Standardı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

​Türkiye’de ilk kez Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme, Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) tarafından başlatılan bu sürece, ardından Türk Standartları Enstitüsü (TSE) dâhilolmuştur. Sonuç olarak SMIIC tarafından hazırlanan ‘Helal Gıda Standartları’, TSE’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde çalışarak oluşturduğu ‘Adapte TürkStandardı’ olarak kabul edilmiş ve 4 Temmuz 2011 tarihinde ‘Helal Gıda’ belgelendirmesine başlanmıştır.

​Helal Sertifikasının diğer standartlardan en büyük farkımarkaya değil, ürüne sertifika verilmesidir. Markaların sertifika alacakları her ürün grubu hammaddeden sevkiyata kadar tek tek incelenmektedir. Sadece sertifikası olan ürün gruplarının etiketlerinde “Helal Sertifika” bilgi ve logosu kullanılabilmektedir.

Kesimhaneler için ise hayvanların tutulduğu alanların, bayıltma metodunun, doğru kesimin, kesimden önce ve sonra yapılması gerekenlerin vb helal kapsamında denetimiyapılmaktadır ve sistem tümüyle incelenmektedir. Ayrıca firmalara belirli periyotlarda habersiz denetimler yapılarak kontrol sağlanmaktadır.

​Son zamanlarda çok popüler olan ‘Helal Sertifikası’sadece bir belgedir. Etiketler üzerinde reklam olarak kullanılması doğru değildir.  ‘Helal Gıda Standartları’nın uygulaması diğer kalite vb standartların uygulamasına göre çok daha büyük bir titizlik ister. Çünkü buradaki en büyük hassasiyet manevi değerlerimizi hiçbir sapma olmadan yerine getirebilmektedir. Gıda güvenliği ve maneviyatı birleştiren Helal Sertifikasının, hem günlük tükettiğimiz gıdalarda hem de ihracat potansiyelimizde belgeye sahip firmalar tarafından hakkının verilmesi dileğiyle…

DİĞER KÖŞE YAZILARI